Her gün bir ekmek, bir CUMHURİYET    



CUMHURİYET           ANKARA CUMOK           HABERLER           ETKİNLİKLER           YOLUMUZU AYDINLATANLAR           BASINDA      
      



Söyleşi:

ERDAL ATABEK ile GAZETEMİZ CUMHURİYET

Okuru olmaktan onur duyduğumuz, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk altı ayında, 7 Mayıs 1924’te kurulan ülkemizin en eski ve en köklü gazetesi, gazetemiz Cumhuriyet 97 yaşında.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu oluşturan tam bağımsızlığı benimsemiş, laik, demokratik, sosyal hukuk devletini her koşulda savunan ve bu yolda inanılmaz baskılarla, zulümlerle karşılaşan gazetemizin 97. Yaşını Ali Nihat Yavşan’ın kolaylaştırıcılığında yazarımız Dr. Erdal Atabek’le kutladık.

“Cumhuriyet gazetesi sadece gazete değildir. Okuru için bir yurt, bir bayrak, bir kale . Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyet belgesi. Cumhuriyet okuru, sadece gazete okuru değildir, emanetin sahibidir,” diyen Cumhuriyet Çınarı Erdal Atabek’in Gazetemiz Cumhuriyet” başlıklı söyleşisi 7 Mayıs Cuma günü saat 21.00’de Zoom üzerinden gerçekleşti.

Ali Nihat Yavşan’ın kısa bir Erdal Atabek yaşam öyküsü anlatımıyla başladı. Yavşan Atabek’in Barış Derneği davası nedeniyle 4 yıl hapis yattığından, yine bu nedenle İstanbul Tabip Odası Barış Ödülü aldığından söz etti.

Ardından Ankara CUMOK Dönem Sözcüsü Nejdet Özer kısa bir açış konuşması yaptı.

Erdal Atabek konuşmasına “Dostlarla bir aradayız. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Ankara CUMOK çeşitli aktivitelerle birliğimizi, bütünlüğümüzü pekiştiriyor. Bu gönüllü bir çalışmadır ve önemlidir. Size Cumhuriyet Gazetesi’ni anlatacak değilim. Yıllardır bu gazeteyi okuyorsunuz. Cumhuriyet Gazetesi çalışanların ve okurların gazetesi. Bu gazetenin sahibi yoktur. Sahibi okurlarıdır; gücü buradan gelmektedir,” sözleriyle başladı.

Bugün Türkiye’de bağımsız gazetecilik, televizyonculuk, yayıncılığın cesaretle yürütülür hale geldiğini anlatan Atabek Cumhuriyet Gazetesi’nin birçok yazarının idealleri uğruna yaşamını yitirdiğini; Uğur Mumcuların, Ahmet Taner Kışlalıların, Bahriye Üçokların yaşamlarıyla bizlere çok şey öğrettiğini; onların inandıkları uğruna yaşamlarını yitirdiklerini ama hiçbirinin ölmediğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin bize Atatürk’ün emaneti olduğunu; adını O’nun koyduğunu vurgulayan Atabek özetle şöyle konuştu:

“Mustafa Kemal ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ der. Bu sözün çok önemli bir rehberlik, bir kılıç işareti olduğunu düşünürüm. Atatürk’ün barışçılığı, savaşçılığı kadar önemlidir.

O bize iki enstrüman gösteriyor; biri akıl, diğeri bilim.

Ve O’nun öğretmenlere söylediği söz; ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştireceksiniz.’

İşte gazetemiz bu emaneti topluma taşıyor yazarları, duruşu, yaptıklarıyla. Şimdi bize düşen bu emaneti daha da ileri taşımaktır.

Kendimize soracağımız şu; ‘Atatürk bugün yaşasaydı ne yapardı, ne isterdi, ne beklerdi, ne önerirdi.’ Yalnızca Anıtkabir’e gitmekle olmaz. Ben kendi adıma yaptıklarımı yeterli bulmuyorum. Daha etkin, daha yaratıcı, daha aktif ve daha sonuç alıcı olmalıyız. Hedeflerimize yürüyecek stratejilerimiz olmalı. Birbirimizle birleşmeliyiz. Bu çok önemli. Her şeyi egolarımızı tatmin etmek için değil hedefimize ulaşmak için yapmalıyız.

En karanlık günler aydınlığa en yakın olduğumuz günlerdir. Bizim bakacağımız yer güneştir, o güneş de Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği ışıktır.”

Söyleşinin ardından katılımcılarla paylaşım bölümüne geçildi.

Bu bölümde söylediği özel bulduğumuz sözleri not ettik:

“Efendiyi efendi yapan kölenin itaatidir.”

“Cehaletin örgütlenmiş biçimiyle mücadele ediyoruz.”

“Hedef iktidardır; bu iktidar değişmelidir.”

“Ampulü söndürün, güneş doğuyor.”

Söyleşinin tümü AnkaraCumok youtube kanalında
ERDAL ATABEK ile GAZETEMİZ CUMHURİYET
linkinde.

Gazetemizin 97. Yaşını bizimle kutlayan Cumhuriyet çınarı, aydınlanmacı yazar sevgili Dr. Erdal Atabek’e çok teşekkür ediyoruz.


Paylaş