Her gün bir ekmek, bir CUMHURİYET    



CUMHURİYET           ANKARA CUMOK           HABERLER           ETKİNLİKLER           YOLUMUZU AYDINLATANLAR           BASINDA      
      



Söyleşi:

ALPER AKÇAM ile CUMHURİYET VE KÖY ENSTİTÜLERİ

Ankara CUMOK’un düzenlediği Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şube Başkanı Alper Akçam'ın Cumhuriyet ve Köy Enstitüleri başlıklı söyleşisi 16 Nisan Cuma günü Saat 21.00'de Zoom üzerinden gerçekleşti.

Alper Akçam sözlerine “Bu önemli bir hafta. 17 Nisan 1940 3800 sayılı yasanın, Köy Enstitüleri kuruluş yasasının Meclis’te kabul edildiği bir gün. Biz yıllardır bu günü Köy Enstitülerini anmak, anıtsatmak için bir tür kutlama günü olarak kullanıyoruz,” şeklinde başladı.

UNESCO’nun Köy Enstitüleri eğitim modelini tüm gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olarak önerdiğini vurgulayan Akçam kapatılan enstitülerin Kent Enstitüleri olarak yine kurulabileceğini ama önemli olanın Köy Enstitülerinin hangi temeller üzerine inşa edildiğini, yapılandığını iyi anlayabilmek olduğunu söyledi.

Köy Enstitülerinin İsmail Hakkı Tonguç’tan Hasan Ali Yücel’e, Hürrem Arman’dan Sabahattin Eyüboğlu’na kadar bir çok insanın ortak çabasıyla kurulduğunu anlatan Alper Akçam Köy Enstitülerinin çok önemli bir kültürel girişim, değişim, Kurtuluş Savaşını tamamlayan en önemli eylemlilik olduğunu vurgulayarak Köy Enstitüleri olmasaydı en azından Cumhuriyet’in köye kadar inemeyeceğini, bu anlamda Kurtuluş Savaşı’nın tamamlayıcısı olduğunu söyledi.

Söyleşinin tümü AnkaraCumok youtube kanalında

ALPER AKÇAM ile CUMHURİYET VE KÖY ENSTİTÜLERİ

linkinde.

İlginin yüksek olduğu söyleşi için yarınlara ilişkin umutlarımızı çoğaltan sevgili Alper Akçam’a çok teşekkür ediyoruz.


Paylaş