Her gün bir ekmek, bir CUMHURİYET    



CUMHURİYET           ANKARA CUMOK           HABERLER           ETKİNLİKLER           YOLUMUZU AYDINLATANLAR           BASINDA      
      

Söyleşi: MUSTAFA BALBAY ile TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?

Ankara CUMOK’un İTÜ Birlik katkılarıyla düzenlediği konferansta Mustafa Balbay “Türkiye Nereye Gidiyor?” başlıklı bir konuşma yaptı.

18 Ocak Cumartesi günü Ankara’da İTÜ Birlik Salonunda gerçekleşen konferansta Balbay konuşmasına bir gün önce yaşamını yitiren Rahşan Ecevit’i ve Türk siyasi yaşamının önemli figürlerinden Bülent Ecevit’i saygıyla anarak başladı.

Öncelikle Türkiye’de ve dünyada solun nereye gittiği üzerine konuşan Balbay bunun güçlü bir şekilde sorgulanıp birlikte çıkış yolu bulunacağını vurguladı.

Her yerde AKP iktidarının gidici olduğundan söz edildiğini anlatan Balbay daha önemlisinin onların ardından kimin geleceğinin olduğunu söyleyerek bugün çevremizdeki ülkelere bakıldığında çözümün değil sorunun parçası olan bir ülke haline geldiğimizin altını çizdi. İslam ülkeleriyle bile tarihimizin en kötü noktasında olduğumuzu, Suriye, İsrail ve Mısır’da büyükelçimiz bile olmadığını, Irak’ta ise büyükelçimizin işlevsiz olduğunu anlattı ve Atatürk’ün dış politikasından söz etti.

Bugün Türkiye’deki sistemin arabanın direksiyonu ile tekerlekleri arasında bağlantı yok gibi gittiğinden söz eden Balbay “Tablo karamsar ama peki bu ülkeyi ayakta tutan ne? Hitler Almanya’yı 3 yılda teslim aldı ama bunlar bu ülkeyi 18 yılda teslim alamadılar. En kötü durumda bile halkın yarısı direniyor; halkın yarısı ben sana karşıyım diyor. Halkın bu yarısı nereye derse Türkiye oraya gidecek,” dedi.

Bir kitap fuarında tanıştığı tarih öğretmeninden söz eden Balbay öğretmen hakkında soruşturma açıldığını, soruşturma nedeninin Atatürk’ü derslerinde çok coşkulu anlatması olduğunu, öğretmenin savunmasında “Atatürk başka türlü anlatılamaz” dediğini ve öğretmenin Atatürk’ü daha da da coşkulu anlatmak üzere hazırlık yaptığını anlatarak cumhuriyeti ayakta tutanın bu öğretmen gibi direnen yurttaşlar olduğunu söyledi, “Şimdi bu direncin siyasi bir çözüm bulması gerekiyor,” dedi.

Almanların Hitler’den sonra ilk önce sanat kurumlarını onardıklarını, “Nasıl toparlanacaksınız” diye sorulduğunda “Bizim üniversitelerimiz var” dediklerini aktaran Mustafa Balbay sözlerini “Bizim de temelimizde Atatürkümüz, bağımsızlığımız ve Cumhuriyet Devrimlerimiz var,” şeklinde sürdürdü.

31 Mart seçimlerininin Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş gibi çok iyi bir kadro ortaya çıkardığını vurgulayan Balbay Anadolu gezilerinin birinde bir gencin “Bize nasıl bir ülke birakıyorsunuz” diye sorduğunu, kendisinin ona “Size nereye gideceğiniz üzerine kafa yoracağınız bir ülke bırakıyoruz,” dediğini söyledi.

Yoğun bir katılımın olduğu konferans sonunda Mustafa Balbay katılımcılara kitaplarını imzaladı.

Tarih: 18 Ocak 2020
Saat: 15.00
Yer: İTÜ Birlik (Büklüm caddesi No:71 Kavaklıdere/ Ankara